Το "Γράμμα" και ο νέος τρόπος διανομής του


πί 14 χρόνια, από το Πάσχα του 1994 ως το Πάσχα του 2008, ένα μικρό περιοδικό, «Το Γράμμα»,  κυκλοφόρησε μεταξύ των φίλων και μερικών φίλων των φίλων. Κεντρική ιδέα ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή ωραίων κειμένων, εικόνων, ποιη­μάτων, σχολίων, ειδήσεων από θετικές κοινωνικές ή οικολογικές προσπάθειες κτλ. Περιείχε καλλιτεχνικά νέα και αντίγραφα πινάκων και γλυπτών των μεγάλων εικα­στικών καλλιτεχνών. Από τα δημοσιεύματα άλλα ήταν πρωτότυπα, άλλα αναδημοσιεύσεις από ελληνικά και ξένα έντυπα, άλλα απο­σπάσματα από κλασικούς συγγραφείς και ψυχολόγους. Υπήρχαν ακόμα ποιήματα, ψυχολογικά τεστ, ωραία ρητά ή και ανέκδοτα. Οι συνδρομητές έστειλαν κείμενα δικά τους ή άλλων, βρήκαν ωραίες ιστορίες και σκέψεις που εμπνέουν και συγκινούν, και γενικά  συμμετείχαν στη σύνταξη. Το περιοδικό δια­νεμόταν δωρεάν και η αναδημοσίευση απ’ τα περιεχόμενά του  ήταν και είναι ελεύθερη.
  
   Περάσαμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια με το περιοδικό. Ήταν ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ μας. Από τα γράμματα που πήραμε, από τα τηλεφωνήματα και από τις παρα­κλήσεις, να εγγράψουμε και άλλους συνδρο­μητές, φάνηκε ότι όχι μόνο άρεσε το «Γράμμα» ως ανάγνωσμα κάθε δυο μήνες, αλλά και έγινε ουσιαστική παρέα στο μυαλό και την ψυχή των συνδρομητών, ώστε άλλοι να το περιμένουν να έρθει σαν αγαπητή συντροφιά και άλλοι να το φυλάγουν, γιατί θεωρούσαν ότι πολλές ιστορίες και κείμενα άξιζε να τα έχουν αρχειοθετημένα. Η ποικιλία της ύλης του «Γράμματος» έκανε άλλους να χαίρονται, να ενθουσιάζονται ή να συγκι­νούνται με το ένα και άλλους με το άλλο από τα περιεχόμενα. Μεταφράσεις ποιημάτων από τα αγγλικά, ανέκδοτα και άλλα αναδημο­σιεύτηκαν σε άλλα περιοδικά (παράδειγμα τα ποιηματάκια «Ο μπισκοτοκλέφτης» της Valerie Cox – Γράμμα αριθ. 40 – και «Παραμονή Πρωτοχρονιάς» της Ms. Kitty –Γράμμα αριθ. 53).     
   
Με το πέρασμα του καιρού και της ηλικίας του διευθυντή και αρχισυντάκτη και διεκπε­ραιωτή, φάνηκαν οι δυσκολίες, ιδίως ως προς την ταχυδρόμηση του «Γράμματος». Δεν ήταν οικονομικά τα προβλήματα, αλλά ήταν μεγάλος ο κόπος αποστολής του περιοδικού με όλες τις διαδικασίες, που επιβάλλει στα έντυπα το Ταχυδρομείο και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.  Θα διανέμεται λοιπόν ηλεκτρονικά –ως συνημμένο αρχείο σε μηνύματα– και θα υπάρχει η ύλη του τρέχοντος τεύχους και παλιότερων σε ένα ιστότοπο για να ανατρέχουν όσοι θέλουν.
    
    Η ηλεκτρονική διανομή έχει πολλά πλεο­νεκτήματα: Ο αριθμός των παραληπτών θα αυξηθεί τελικά πολύ –χωρίς κόστος για κανένα. Οι συνδρομητές μπορούν να εκτυπώσουν όσα αντίτυπα θέλουν και μάλιστα έγχρωμα, μπορούν να το διαβιβάσουν, ολόκληρο ή αποσπάσματα, σε άλλους φίλους και να το αρχειοθετήσουν στον υπολογιστή τους. Όσοι δεν έχουν υπολογιστή ή δεν είναι συνδρομητές στο Διαδίκτυο, βρίσκουν κά­ποιον, συνήθως νεότερο, από το σπίτι ή από τους οικείους, να τους το τυπώνει κάθε φορά.  Με τη μεγάλη διάδοση του θαυμαστού αυτού και ταχύτατου τρόπου επικοινωνίας, πολύ λίγοι συνδρομητές (ιδίως όσοι ζουν μόνοι) δεν θα βρουν τρόπο να λαμβάνουν το τεύχος. Αναλόγως και του αριθμού τους, θα εξετασθεί ο τρόπος που κι αυτοί δεν θα χάσουν την επικοινωνία αυτή.
 
    Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το «Γράμμα» βγαίνει στο Διαδίκτυο ούτε η πρώτη φορά που περιεχόμενά του μεταφράζονται στα αγγλικά και προσφέρονται σ’ όλον τον κόσμο. Στον ιστότοπο αυτό είχαν από χρόνια εμφανιστεί το μερικά περιεχόμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Επίσης ο ανιψιός μου Νίκος Κοπελιάς (Κοζάνη) είχε «ανεβάσει» κάποια τεύχη στο παρελθόν. Η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε. Από τα  κείμενα του αγγλικού “The Letter”, κάποιοι στην Ολλανδία και στη Τουρκία πρόσεξαν σελίδες του ιατρού Πωλ Τουρνιέ και επικοινώνησαν μαζί μας με ηλεκτρονικά μηνύματα…
   
  Ελάτε λοιπόν να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Στείλτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση –όσοι δεν το έχετε κάνει. Στείλτε συνεργασία. Τώρα θα είναι δυνατή και η άμεση διατύπωση σχολίων για κείμενα του «Γράμματος» στο χώρο των επισκεπτών, που θα μπορεί να γράψει και να δει ο καθένας. Και η ταχύτατη επικοινωνία με τον υπεύθυνο μέσω μηνύματος στη διεύθυνση <  croton@hol.gr >.


Μ.Τ.